سونوگرافی سه ماهه اول بارداری

برای کنترل روند بارداری و رشد جنین، همچنین غربالگری نقص‌های مادرزادی جنین، بهتر است مادر باردار در طول بارداری چند بار سونوگرافی انجام دهد. سونوگرافی 3 ماهه اول بارداری را در ادامه بخوانید. 
 
بارداری یک پروسه پر چالشی است که مادر باردار باید تحت نظر پزشک آزمایشات و سونوگرافی های زیادی را انجام دهد اما سونوگرافی باید در چه مواردی انجام شود و اصلا چند بار صورت گیرد آیا سونوگرافی ۳ ماهه اول بارداری مجاز است یا خیر در ادامه مطلب از پرشین وی همراه ما باشید تا پاسخ به این سوالات را بدهیم

سونوگرافی ۳ ماهه اول بارداری
پزشکان انگلیسی می گویند:در ۱۰ هفته اول بارداری زمانی که دلیل پزشکی وجود ندارد نباید از جنین سونوگرافی گرفته شود. مراکز درمانی از افزایش سونوگرافی جنین در هفته های اول بارداری به عنوان عکس های یادگاری خبر می دهند.بررسی جدیدی که توسط محققان کالج سلطنتی لندن انجام شده است، نشان می دهد که امواج با فرکانس بالا که برای سونوگرافی از جنین استفاده می شود، می تواند جنین را در معرض خطرات ناشناخته قرار دهد.هرچند شواهدی از این آسیب وجود ندارد اما باید اصول احتیاطی رعایت شود.

در این بررسی محققان کالج سلطنتی لندن، جنین را در ۱۰ هفته اول بارداری مورد مطالعه قرار دادند.

به گفته این محققان، یکی از مضرات احتمالی سونوگرافی از جنین در هفته های اول بارداری می تواند ناشی از اثر حرارت کم اولتراسوند باشد که بعد از ۱۰ هفته اول بارداری توسط جفت از بین می رود.

محققان مطمئن ترین دوره برای انجام سونوگرافی را هفته بیستم بارداری و بعد از عنوان می کنند.

بیشتر بدانید از سونوگرافی های بارداری
سونوگرافی‌های معمول:برای کنترل روند بارداری و رشد جنین، همچنین غربالگری نقص‌های مادرزادی جنین، بهتر است مادر باردار در طول بارداری چند بار سونوگرافی انجام دهد. این سونوگرافی‌های معمول در طول بارداری شامل موارد زیر است:

تشخیص ساک حاملگی: اولین سونوگرافی در دوران بارداری با هدف تشخیص ساک حاملگی و بررسی احتمال حاملگی خارج از رحم یا حاملگی مولار انجام می‌شود. این سونوگرافی در اوایل بارداری و معمولاً دو یا سه هفته بعد از عقب افتادن عادت ماهانه انجام می‌شود. پزشک در این سونوگرافی، وضعیت شکل‌گیری ساک حاملگی، جنین و همچنین وجود ضربان قلب جنین را بررسی می‌کند.

سونوگرافی nt: این سونوگرافی معمولاً طی هفته‌ها‌ی ۱۱ تا ۱۳ بارداری و به عنوان بخشی از غربالگری‌های سه ماهۀ اول انجام می‌شود. در سونوگرافی nt، میزان مایع پشت گردن جنین و ضخامت آن بررسی می‌شود. نتیجۀ این سونوگرافی، احتمال ابتلا به اختلالات کروموزومی مانند سندرم داون و تریزومی ۱۸ را تعیین می‌کند.

سونوگرافی آنومالی: سونوگرافی آنومالی معمولاً در سه ماهۀ دوم بارداری و بین هفته‌های ۱۶ تا ۱۸ تجویز می‌شود. در این سونوگرافی جنین برای یافتن هر نوع نقص ساختاری و مشکلات رشد، به دقت بررسی می‌شود. متخصص سونوگرافی، اجزای بدن جنین را برای وجود هر نوع مشکل احتمالی در قلب، شکم، ستون فقرات، صورت و سایر بخش‌ها بررسی می‌کند. همچنین وضعیت جفت و محل قرارگیری آن و بند ناف مورد بررسی قرار می‌گیرد و امکان تعیین جنسیت جنین نیز امکان‌پذیر است.

آخرین سونوگرافی: بعد از هفتۀ ۲۸ بارداری یک سونوگرافی دیگر برای بررسی میزان رشد جنین و وزن او به نسبت سن جنین انجام می‌شود. طول استخوان‌های دور سر، ران و دور شکم وزن جنین را تخمین می‌زنند و آن را به نسبت وزن مناسب برای هفتۀ بارداری مقایسه می‌کنند.

سونوگرافی‌های تشخیصی و موارد خاص
در سونوگرافی‌های عادی یا سایر آزمایش‌های دوران بارداری، گاهی موارد خاصی دیده می‌شود که نیازمند بررسی بیشتری است تا نسبت به نبود هر گونه مشکل اطمینان حاصل شود. در این موارد پزشک ممکن است سونوگرافی‌های خاص دیگری را نیز در طول دوران بارداری تجویز کند. برخی از سونوگرافی‌هایی که معمول نیست، اما در صورت وجود مشکل شاید برای زنان باردار تجویز شود شامل موارد زیر است:

سونوگرافی داپلر: در هر کدام از مراحل سونوگرافی‌های معمول بارداری، اگر پزشک مشکلی در قلب یا جریان خون جنین احساس کند، برای بررسی دقیق‌تر و تشخیص مشکل، ممکن است سونوگرافی داپلر تجویز کند. پزشک می‌تواند به وسیلۀ سونوگرافی داپلر، جریان خون جنین را با دقت بررسی کند و هر نوع مشکل قلبی و عروقی را در جنین تشخیص دهد. همچنین در صورت وجود مواردی مثل دو یا چندقلویی، رشد غیرطبیعی جنین، بررسی عملکرد جفت، تولید آنتی‌بادی rh منفی در خون مادر، سابقۀ سقط جنین یا از دست دادن نوزاد در بدو تولد نیز ممکن است درخواست سونوگرافی داپلر داده شود.